WAT IS BIOPHILIC DESIGN?

Wanneer een ontwerp de verbinding tussen mens & natuur als uitgangspunt neemt, dan heeft dat vaak een positief effect op gezondheid, welzijn en productiviteit. Zowel op een bewust als onderbewust niveau.

Een groot gedeelte van onze tijd brengen we binnen door, in een kunstmatig klimaat achter muren van glas en steen. Terwijl juist natuurlijke elementen zoals daglicht, organische vormen, buitenlucht en groen onze creativiteit, productiviteit en welzijn aanzienlijk verbeteren. Ze nemen stress weg, stimuleren onze cognitieve functies, dragen bij aan herstel en maken ons weerbaar tegen ziektes. 

 

Biophilic design is een manier van ontwerpen die de menselijke verbinding met de natuur in gebouwen en interieurs herstelt. Het brengt de natuurlijke elementen van buiten naar binnen, waardoor een gezonde, duurzame en inspirerende omgeving ontstaat waarin we ons beter voelen en beter kunnen presteren.

 

Met biofilisch ontwerp kan een omgeving gecreëerd worden die zorgt voor meer ontspanning, minder stress en meer creativiteit. Dit leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een betere algehele gezondheid en welzijn. 

 

Hieronder volgen enkele voordelen van biophilic design:

 

Verbeterde gezondheid en welzijn: Biophilic design kan bijdragen aan het verminderen van stress, angst en depressie, het verbeteren van de stemming en het verhogen van de productiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat het uitzicht op groen of natuurlijke elementen kan leiden tot een sneller herstel van ziektes en operaties en kan bijdragen aan een betere nachtrust.

 

Betere luchtkwaliteit: Biophilic design kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in gebouwen door het gebruik van natuurlijke materialen en planten. Planten kunnen bijvoorbeeld de lucht zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en zuurstof vrij te geven.

Verhoogde connectie met de natuur: Biophilic design kan bijdragen aan een verhoogde connectie met de natuur en het buitenleven. Dit kan leiden tot een groter bewustzijn van de ecologische problemen en kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid bij duurzame initiatieven.

 

Verbeterde esthetiek: Het kan bijdragen aan een aantrekkelijkere en aangenamere omgeving. Natuurlijke elementen zoals hout, steen en water kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan een rustgevende en ontspannende sfeer.

 

Duurzaamheid: Biophilic design kan bijdragen aan duurzaamheid door het gebruik van natuurlijke materialen, het verminderen van de behoefte aan kunstmatige verlichting en ventilatie en het verminderen van het energieverbruik.

 

Hogere waarde van onroerend goed: Biophilic design kan bijdragen aan een hogere waarde van onroerend goed doordat het aantrekkelijk is voor potentiële kopers en huurders die op zoek zijn naar gezonde, duurzame en aangename leef- en werkomgevingen.