WAT IS HUMAN CENTERED DESIGN?

Het vertrekpunt van ieder ontwerp zijn de behoeftes van bezoekers en gebruikers. Of het nu gaat om een boek, kantoor of brand-experience, het menselijk perspectief en ervaring van well-being is bepalend.

Zijn de mensen er om zorg te ontvangen, iets te leren of juist geïnspireerd te raken? Vanuit die behoeften wordt een ruimte of product vormgegeven. Het resultaat is niet alleen een menselijke, op maat, en betekenisvol ontwerp maar ook een betere gezondheid, creatievere geest of een inspirerende ontmoeting.

 

Human centered ontwerp is een ontwerpbenadering die zich richt op het begrijpen van de behoeften, wensen en uitdagingen van mensen om op die manier oplossingen te ontwikkelen die echt bij hen passen. Het stelt de mens centraal in het ontwerpproces en benadrukt het belang van empathie, iteratie en testen om tot effectieve en relevante oplossingen te komen.

 

Het is een holistische benadering van ontwerp waarbij niet alleen gekeken wordt naar de functionaliteit en esthetiek van een product of dienst, maar juist ook naar de gebruiksvriendelijkheid, de emoties van de gebruiker en de context waarin het gebruikt wordt. Door gebruikers te betrekken bij het ontwerpproces, kunnen oplossingen worden ontwikkeld die beter aansluiten bij hun behoeften en ervaringen.

 

Human centered design wordt toegepast in verschillende ontwerpdisciplines, waaronder ruimtelijk ontwerp (klaslokalen, kantoren) en grafisch ontwerp (boek, corporate identity). Het is een benadering die steeds meer wordt erkend als een effectieve manier om betekenisvolle en waardevolle oplossingen te ontwikkelen die echt bij mensen passen.